Din Riksdag är ett försök att svara på följande frågan: hur skapar man lagar i 2000-talet?
Tack vare nya teknologier som Internet har vi fler sätt att kommunicera med varandra, att debattera och att dela idéer. Men våra demokratier har knappt förändrats för att anpassa sig efter dessa nya möjligheter och få institutioner har förändrats mindre än parlament när de interagerar med medborgare och intressegrupper.
På ett sätt är det kanske bra, särskilt som i Sverige när det nuvarande systemet har visat sin effektivitet och robusthet. På andra sidan finns det inget perfekt system och det vore dumt att inte försöka att förbättra det med hjälp från våra nya verktyg.
Det är precis vad Din Riksdag handlar om. Att identifiera ett behov eller ett problem i den svenska Riksdagen, att försöka att lösa det med en innovativ lösning och att kolla om det funkade.
Projektet inspireras av de hundratals open parliament initiativ runt i världen, från petitionsplattformar som parlament i Denmark, Finland, Norge och alla baltiska länder har startat under de senaste åren till hackerspaces skapades av det brazilienska parlamentet eller Paula Forteza, en fransk ledamot som försöker att förändra hur sina kollegor jobbar på ett mer öppet sätt!
Om du vill läsa mer hittar du en presentation av projektet här, en prototyp av den digitala plattformen som stötter projektet på dinriksdag.se och källkoden på Github.
Om du är intresserad av politik, juridik eller collective intelligence är projektet för dig! Det är ett kompliserat ämne men det finns hundra saker att göra och du hittar säkert en som passar dig!