Digifysiska vårdkontakter

Skapar trygghet för medborgare i särskilda boenden och deras anhöriga.

Sveriges hälso- och sjukvård står inför stora utmaningar. En demografi med åldrande befolkning, svårigheter med kompetensförsörjning och omställning till digitala system ger möjligheter men ställer också stora krav på hantering, rutiner och samverkan.

Personer som bor på särskilda boenden är oftast äldre och multisjuka med stora fysiska eller kognitiva svårigheter att klara ett eget boende och behov av kontinuerlig hjälp och stöd. För dessa personer är läkarkontinuitet en viktig del av behandlingen, något som tyvärr saknas i många av glesbygdskommuner.

Vi vill med projektet skapa en trygghet för medborgare som bor i särskilda boenden och deras anhöriga i Region Västerbottens närsjukvårdsområde södra Lappland. Denna grupp påverkas kraftigt av att inte få en kontinuitet i läkarkontakter, vilket beror på att man tvingas använda stafettläkare i området för att hantera bristen på läkare.

Projektet vill hantera utmaningen och öka dessa medborgares förtroende för vård och omsorg genom kombinationen av digitala och fysiska vårdtjänster.

Projektpartners förutom RISE är Glesbygdsmedicinskt Centrum, Region Västerbotten, Malå kommun, KRY och plattformen Civic Tech.

Vinnovas program Civic tech: Digitala tjänster för stärkt förtroende mellan medborgare och offentlig sektor finansierar detta projekt.

Läs mer på ri.se.

Mona Jonsson

RISE Research Institutes of Sweden

Senior strateg inom digital hälsa
mona.jonsson@ri.se