Cocreate Technology for the Common Good

6 July 13:15 - 16:15 / Online

Civic Tech Lab during Digital Almedalen (Note! The event is held in Swedish!)

Träffa svenska civic tech-projekt och hjälp dem bli ännu bättre!

Det här är en otrolig chans! För första gången någonsin samlar vi svenska civic tech-projekt på ett och samma ställe - och vi gör det som ett praktiskt labb! Den 6 juli kl 13.15 till 16.15 får du på ett enkelt och avslappnat sätt träffa projekt som sysslar med teknik för samhällsnytta. Vi fikar, lär oss och hjälper projekten med sina utmaningar. Allt gratis, digitalt och via Zoom. Läs mer om vilka som deltar här nedan och anmäl dig här för att få en plats.

Vad är teknik för samhällsnytta?

Digitala lösningar kan bidra till att stärka demokratin, fördjupa deltagandet i samhällsutvecklingen och öka förtroendet mellan medborgare och offentlig sektor. Att med teknik lösa samhällsutmaningar kallar vi för “civic tech”, eller i vardagligt språk “teknik för samhällsnytta”.

Vilka civic tech-projekt kommer du få träffa?

Just nu presenterar sig projekten i vårt forum! Hela vägen fram till den 6 juli kommer det komma nya inlägg om projekten i denna forum-tråd: https://forum.civictech.se/t/273

- och du kan prata med projekten där redan nu! Det är bara att logga in med ett enkelt knapptryck och skriva en kommentar.

Här är projekten (fler på väg in). Läs mer om varje projekt i forumet.

 • Action for Society
 • Biologg
 • ClimateVisualizer
 • Handlingar.se
 • Medborgarnavet
 • Open Up!
 • Panta på stan
 • Placetoplan
 • Plato
 • Stadslabbet
 • Öppna Skolplattformen

Som sagt, läs om varje projekt i forumet och tveka inte att börja prata med dem direkt (genom att logga in och skriva en kommentar) på https://forum.civictech.se/t/273

Vad kommer vi göra den 6 juli?

Den 6 juli kl 13.15 till 16.15 kommer du både få lära känna projekten här ovan och samtidigt hjälpa dem bli ännu bättre. Alla som deltar loggar in via Zoom där vi kommer använda en form av open space kallad “Pro Action Café”.

Så här går det till:

Inledning 2 minuter inledande presentation av varje projekt. Därefter följer tre samtalsrundor i breakout rooms.

Omgång 1: Vad är det underliggande syftet? Med denna fråga utforskas vad syfte och drivkrafter är bakom projektet. Vilket behov har inspirerat initiativet?

Omgång 2: Vad saknas?
Denna utforskande fråga kan bidra till klarhet i vad som kan göra projektet mer komplett och möjligt.

Omgång 3: Nästa steg? Denna runda har fyra frågor för att knyta ihop samtalen:

Vad har projekten lärt sig om sig själva? Vad har de lärt sig om sina egna roller i projektet? Vilka nästa steg ska de ta? Vilken ytterligare hjälp är de i behov av?

Avslutning då vi möts i storgrupp och de som fått hjälp med sina projekt får dela med sig av svaren på dessa två frågor: Vad tar vi med oss? Vilka är våra nästa steg?

Vilka arrangerar?

Vi som arrangerar labbet heter Civic Tech Sweden. Vi är ett växande nätverk i Sverige för människor som arbetar med teknik för samhällsnytta samt digitala verktyg för demokrati, delaktighet och transparens. Alla som vill får delta!

Delta i nätverket genom att skapa ett konto här: https://forum.civictech.se/

(När du skapat ett konto får du lågintensiva automatiska uppdateringar om vad som händer, och du deltar på den nivå du själv vill.)

Läs mer om Civic Tech Sweden här på https://www.civictech.se/

Vi som modererar labbet den 6 juli heter Pernilla Näsfors Östmar och Mattias Jägerskog. Vi arbetar med dagligdags med att underlätta för att Civic Tech ska växa i Sverige samt kopplar samman den svenska nätverket med det internationella civic tech-communityt. Här kommer ni i kontakt med oss:

Pernilla Näsfors Östmar - pernilla@civictech.se
https://www.linkedin.com/in/pernillan

Mattias Jägerskog - mattias@civictech.se
https://www.linkedin.com/in/mattiasjagerskog